Spring naar inhoud

Warmtepomp, werking en rendement

De warmtepomp (ook wel aardwarmte of geothermie genoemd) wordt steeds populairder en vaker toegepast in huis. Er moet zo’n 2-3 km. geboord worden in de aarde. Vooral vanwege de stijgende energieprijzen kan een waterpomp een slimme oplossing zijn. In onze omgeving is er een hoop warmte. Warmte die je gratis kan gebruiken om je woning mee te verwarmen. Bijvoorbeeld warmte in de buitenlucht, grond of in het water. Vaak zijn deze warmtebronnen zelfs voldoende om een complete woning mee te verwarmen. Een warmtepomp zorgt ervoor dat deze gratis warmte in je huis terecht komt. De relatief lage temperatuur in huis wordt zo verwarmt met een hogere temperatuur. De warmtepomp kan gewoon worden aangesloten op je eigen cv-ketel of bijvoorbeeld op het zwembad voor warm zwemwater. Naast verwarmen heeft de warmtepomp de mogelijkheid om te koelen.

Hoe werkt een warmtepomp?

In de meeste woningen wordt een elektrisch aangedreven warmtepomp geplaatst. De werking is in principe dat warmte uit een alternatieve warmtebron gehaald wordt. Vervolgens wordt deze warmte aan het afgiftesysteem gegeven. Er zijn drie verschillende bronnen waaruit deze warmte gehaald kan worden. Dit kan de lucht, water of grond zijn. De compressor zuigt de gassen uit deze bron en drukt de koelvloeistof samen. De gassen gaan onder een hoge druk condenseren waardoor er warmte ontstaat om een ruimte mee te verwarmen.

Het rendement van een warmtepomp

Natuurlijk wordt er voor een warmtepomp gekozen om te besparen op de vaste lasten. Het enige verbruik dat je hebt bij een warmtepomp is de elektriciteit die de compressor verbruikt bij het omzetten van een natuurlijke bron in warmte. Het rendement van een warmtepomp is eigenlijk heel erg afhankelijk van het type dat je laat installeren. De meeste warmtepompen verbruiken ongeveer 3kw tot 5kw per uur voor het genereren van warmte. Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat de energie die gebruikt wordt als bron gratis is. Er wordt tenslotte gebruik gemaakt van omgevingslucht, water of aarde.