walravenenzn.nl

E-auto

Al dan niet vrijwillig, velen hebben de afgelopen maanden tijdens hun vakantie moeten afzien van een lange reis. Maar dat betekende niet dat je alleen je vrije tijd thuis in de tuin hoefde door te brengen. Of het nu in de stad, op het platteland of in de bergen was, fietsers ontdekten steeds vaker de omgeving op e-bikes. De cijfers bevestigen deze indruk ook, want in 2019 werden voor het eerst meer dan een miljoen elektrisch aangedreven fietsen verkocht – en in 2020 bijna twee miljoen. Dat zou ook de federale overheid moeten plezieren, want elektromobiliteit wordt gezien als de sleutel tot de mobiliteitstransitie. De mobiliteitstransitie maakt op haar beurt deel uit van het Klimaatbeschermingsplan 2050 van de federale overheid, dat tot doel heeft om tegen 2050 grotendeels broeikasgasneutraal te zijn. In deze blogpost leggen we uit waarom elektromobiliteit zo’n belangrijke rol speelt, wat tot nu toe heeft verhinderd dat duurzame mobiliteit doorbrak en welke innovaties daarbij zouden kunnen helpen.

Doelen van de mobiliteitstransitie

Het doel van de mobiliteitstransitie is het minimaliseren van de CO2-uitstoot. De berekening is heel eenvoudig: minder auto’s op straat, minder lawaai in de steden, minder vuil. Om dit te laten werken, moet het verkeer worden vermeden, verplaatst en energiezuiniger gemaakt. Elektromobiliteit is daarbij een belangrijk onderdeel. Want, vooral voor personen- en vrachtvervoer, is het gebruik van elektriciteit in batterij-elektrische voertuigen zowel de meest energiezuinige als de goedkoopste variant van decarbonisatie. In de privésector schrikken velen er echter nog steeds voor terug om een ​​puur elektrische auto te kopen. Hoewel elektrische en hybride voertuigen als alternatieve aandrijvingstypes een aanzienlijke toename lieten zien, zijn benzine (65,2%) en diesel (31,2%) nog steeds de meest voorkomende soorten brandstof.

Uitdagingen voor elektrische aandrijvingen

Hoge aanschafkosten, korte actieradius en weinig oplaadmogelijkheden zijn de belangrijkste obstakels bij de beslissing om een ​​puur elektrische auto aan te schaffen. Met name de hoge batterijkosten leiden tot de hoge aanschafprijs van e-auto’s. Om de prijs zelfs vergelijkbaar te maken met conventionele auto’s, werd in 2016 – met succes – de milieubonus ingevoerd. Nadat de premie voor elektrische auto’s door de federale overheid was verhoogd als onderdeel van het Corona-stimuleringspakket, steeg de vraag naar een nieuw hoogtepunt. Maar door de beperkte capaciteit van de accu’s en het daarbij behorende korte bereik schrikken veel mensen terug om een ​​e-auto aan te schaffen. Daarnaast ontbreekt het aan oplaadmogelijkheden. Voor bezitters van een Stromer is het niet voldoende om de auto thuis op te laden. De laadinfrastructuur moet zich aanpassen aan het toenemende aantal elektrische auto’s en op behoeften zijn gebaseerd. Naast politieke maatregelen zoals bonussen, onderzoeks- en financieringsprogramma’s, hebben startups al lang het potentieel van elektromobiliteit erkend.

Startups maken de weg vrij voor duurzame mobiliteit

De Smart Pole Factory van Innogy SE heeft een oplossing voor verschillende problemen. Met zijn Smart Poles – intelligente straatlantaarns – schenkt het in Essen gevestigde bedrijf niet alleen licht in het donker. De Smart Poles dienen tevens als laadstation voor elektrische auto’s en verbeteren tevens het verkeersvolume door automatisch vrije parkeerplaatsen vast te leggen. Uitbreidingen zoals de documentatie van milieugegevens zoals B. de luchtkwaliteit of een noodknop om de veiligheid te verhogen zijn gepland. Het proefproject heeft het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur al overtuigd, dat het bedrijf vorig jaar tot winnaar van de Duitse mobiliteitsprijs heeft uitgeroepen. Een van de oprichters die profiteert van de huidige e-bike-boom is Taco Carlier uit Nederland. De baas van Vanmoof bouwt futuristische e-bikes. In 2019 slaagde Vanmoof erin om zijn omzet te verviervoudigen ten opzichte van het jaar ervoor – tot 40 miljoen euro. Maar er zijn ook bedrijven in dit land die zich succesvol positioneren in de groeiende e-bike markt. Een voorbeeld is SMAFO, een startup uit Paderborn die e-bikes aanbiedt om te kopen, huren of leasen. Maar SMAFO verkoopt niet alleen e-bikes. Met een diefstalverzekering, een vervangingsservice en een ongevallenassistent biedt het bedrijf een compleet pakket zodat in de toekomst nog meer mensen kunnen overstappen op e-bikes. E-bikes zijn al breed geaccepteerd, maar voor e-auto’s moet deze belangrijke stap nog komen. Het Estse bedrijf Skeleton Technologies wil enkele obstakels wegnemen bij het kopen van een elektrische auto. Samen met het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) heeft Skeleton een grafeenbatterij ontwikkeld die in slechts 15 seconden kan worden opgeladen en ook lichter en kleiner zou moeten zijn dan conventionele batterijen. In eerste instantie zal de technologie voornamelijk worden gebruikt in plug-in hybrides en moet het brandstofverbruik aanzienlijk worden verminderd

Tweedehands

De eerste Electrische auto’s worden overigens al tweedehands aangeboden. De prijzen zijn daarvan beduidend lager dan nieuwe exeplaren, en de levensduur van de accu’s valt ontzettend mee.