walravenenzn.nl

Vaatwasser

Mals en sappig: zo smaakt zalm in de vaatwasser. Je leest het goed: vaatwassers maken niet alleen de vaat schoon, ze zijn ook geschikt om mee te koken.

En koken in de vaatwasser heeft nog een groot voordeel: het is zeer milieuvriendelijk omdat het water en elektriciteit bespaart. EAT SMARTER onthult waar u op moet letten bij het koken in de vaatwasser. Vaatwassers moeten de afwas doen – dat weet iedereen.

Wat echter niet veel mensen weten, is dat vaatwassers ook kunnen worden gebruikt om mee te koken. Vis, vlees, pasta of groenten: in principe kan bijna alles in de vaatwasser worden gekookt. Omdat koken in de vaatwasser werkt als een stomer. Het voordeel: de ingrediënten, vooral vis en vlees, blijven sappiger – dankzij de hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur.

Dit is hoe koken in de vaatwasser werkt Intensieve programma’s met temperaturen boven 65 graden zijn het beste voor het koken van groenten en spaarprogramma’s (50 tot 60 graden) zijn ideaal voor het koken van vis en vlees. Belangrijk: de etenswaren moeten luchtdicht worden afgesloten, zodat er geen spoelwater bij de ingrediënten komt. Mason-potten, braadbuizen of aluminiumfolie zijn hiervoor het beste.

Bij het koken in de vaatwasser verliest het gerecht nauwelijks vitamines of andere voedingsstoffen. Heel anders dan bakken in de pan of koken in water – daar worden de vitamines grotendeels overgebracht naar het kookwater, bakvet of stoom. Koken in de vaatwasser is goed voor het milieu Koken in de vaatwasser is ook ecologisch. Het bespaart water, gas en elektriciteit omdat de vaatwasser zonder vaat zou werken. Omdat: De vuile vaat kan tijdens het koken in de vaatwasser blijven.

Dankzij de luchtdikke verpakking kan er geen vuil of wasmiddel bij de ingrediënten komen. Dit is hoe de blogger kookt in de vaatwasser Koken zonder restjes weg te gooien en energiebesparende voorbereiding: dat zijn de onderwerpen waar de Italiaanse Lisa Casali al sinds 2009 over schrijft in haar blog. Het is belangrijk voor haar om tijdens het koken geen ingrediënten of energie te verspillen. Daarom kwam Casali op het idee om haar vaatwasser te gebruiken om te koken. In haar blog onthult ze drie recepten om in de vaatwasser te koken.

Duurder of goedkoper?

Koken in een goedkope vaatwasser is ook nog eens goedkoper dan het koken op een fornuis met oven.