walravenenzn.nl

Stofzuiger

Ja, ik geef toe: mijn stofzuiger in de opslagruimte heeft een vermogen van 2.000 watt, als ik het me goed herinner. Enkele jaren geleden gekocht, uiteraard met HEPA-filter, het High Efficiency Particulate Airfilter. Dat waren de dagen. Het tijdperk van deze krachtige stofzuigers is vandaag voorbij.

De ecodesignrichtlijn, die een paar jaar geleden gloeilampen uit Europese huishoudens verbood, neemt nu stofzuigers over. Vanaf vandaag mogen stofzuigers die nieuw op de markt zijn, maximaal 1.600 watt hebben. Over drie jaar is slechts 900 watt toegestaan. Mijn stofzuiger zou geen kans meer hebben, hij zou vandaag niet in de winkels moeten liggen. Alleen de resterende voorraden mogen nog worden verkocht. De verontwaardiging is opnieuw groot. Na gloeilampen, nu de stofzuigers, typisch EU.

De richtlijn bevestigt eens te meer alle vooroordelen tegen Brussel. SPIEGEL ONLINE is zelfs geïrriteerd door de vermeende kijk van de Europese Commissie op de mens: “Het verbod op stofzuigers laat zien hoe een troebel beeld van de mens nu heerst in Brussel. Zelfs niet in staat om een ​​begrijpelijk eco-label af te dwingen, vertrouwt de bureaucratie op een verbod. ”

Ik zou liever zeggen: neem het, neem het. Laten we eerlijk zijn: zou u aan het zuigresultaat afleiden of uw stofzuiger 1.600 watt of 2.000 watt heeft? Ik zeker niet. En als het inderdaad zo is dat de minder presterende stofzuigers vanaf 2020 jaarlijks 19 terawattuur besparen, dan is dat aanzienlijk. Ter vergelijking: de kerncentrale Isar-2 (1400 megawatt) in München produceerde vorig jaar ongeveer 11,4 terawattuur elektriciteit. Dus als wij Europeanen afhankelijk zijn van zuinigere stofzuigers, kan theoretisch ten minste één kerncentrale worden uitgeschakeld. Energie-efficiëntie is al jaren een belangrijk thema zonder enige bindende vooruitgang.

Nu is er eindelijk een ontwikkeling – die overigens jaren geleden werd ingezet onder EU-Raadsvoorzitter Duitsland met Angela Merkel en haar toenmalige federale minister van Milieu Sigmar Gabriel.

Overigens verwijst het Duitse energie-efficiëntie-initiatief naar de grote internationale politiek om de ecologische richtlijn te verdedigen: “We maken vijf grote gasgestookte elektriciteitscentrales in de EU overbodig door simpelweg efficiëntere stofzuigers te gebruiken.

Dat maakt ons minder kwetsbaar als Rusland het gas echt dichtdraait. ” Trouwens, als je naar de nieuwste stofzuigertest van de consumentenbond kijkt, zul je ontdekken dat de huidige testwinnaar geen vermogensvacuüm is, maar een Siemens-apparaat met 870 watt. Het voldoet ruimschoots aan de eisen van de nieuwe richtlijn. Meer watt = minder stof, deze vergelijking is niet meer van toepassing.

Een nieuwe kiezen?

Een nieuwe stofzuiger kiezen is vaak moeilijker dan het bepalen wat je vandaag gaat eten, en al helemaal als je moet gaan letten op het energieverbruik. Zoveel merken en zoveel modellen. Kijk daarom in onze Beste stofzuiger 5top voor meer informatie en hulp