walravenenzn.nl

Contactgrill

In tegenstelling tot een stralingsgrill zoals de klassieke gastro-grill, die van onderaf grilt, moet een contactgrill voor catering het gegrilde voedsel van beide kanten grillen. Het voordeel: het vlees kookt sneller en hamburgers, groenten en kippenpoten krijgen een krokant korstje zonder ze om te draaien. Een contactgrill vervangt meerdere keukenapparatuur, want met een contactgrill kun je grillen, braden, ontdooien, koken, bakken en gratineren. Vitaminen en mineralen blijven tijdens de bereiding behouden in de contactgrill. Er is nauwelijks sprake van gewichtsverlies.

Hoe werkt een contactgrill?

De werking van een contactgrill is vergelijkbaar met een wafelijzer. Twee verwarmingsplaten werpen warmte van boven en onder op het voedsel in het midden. U kunt kiezen tussen gladde verwarmingsplaten en platen die het typische grillpatroon creëren of een combinatie van beide. Sommige modellen hebben een antiaanbaklaag. De winnaar van de contactgrilltest heeft een vetopvangbak, waardoor de bereiding in de contactgrill zonder olie gezondheidsbewust werkt. Gastro-apparaten hebben een veranderlijke afstand tussen de grillplaten, niet alleen een scharnier. Zo kun je ook dikker gegrild voedsel in de contactgrill plaatsen of de bovenwarmte variëren met handmatige druk.

Koop een contactgrill voor thuis

Uitrusting

Je hebt geen gas of houtskool nodig om te grillen, alleen een elektrische aansluiting. Een contactgrill grilt altijd elektrisch bij de contactgrilltest. Een gastro contactgrill voor in de keuken bereikt een temperatuur tot 300 graden en vervangt daarmee volledig een elektrische grill. De groeven in de grillplaten leiden het vet af dat zich in een lekbak onder de grill verzamelt. Bij een gastro contactgrill is het grilloppervlak bijzonder groot. Terwijl de behuizing grotendeels is gemaakt van chroom-nikkelstaal of optioneel roestvrij staal, zijn de grillplaten gemaakt van bijna onverwoestbaar gietijzer voor een optimale warmteoverdracht. Grote Neumärker contactgrills zijn deelbaar. Elke zijde kan afzonderlijk worden verwarmd en met of zonder bovenwarmte worden bediend. Een kleine Neumärker-contactgrill heeft maar één verwarmingsoppervlak. Een innovatie is de Neumärker gastro-contactgrill van glaskeramiek. De gladde grilloppervlakken zijn gemakkelijk schoon te maken. Ook voor de horeca biedt fabrikant Bartscher contactgrills met deelbare bovenwarmte aan.

Een Gastroback contractgrill is meer bedoeld voor huishoudelijk gebruik, omdat deze alleen met scharnieren te openen is. De hoogte kan echter worden geregeld met een aparte controller. De grillplaten zijn niet van gietijzer, maar gecoat. Ze moeten zorgvuldig worden schoongemaakt.

Zo belangrijk is een contactgrill met uitneembare platen

Uitneembare platen zorgen ervoor dat de contactgrill vaker gebruikt wordt. Met uitneembare platen wordt de contactgrill een tosti-ijzer, broodrooster of wafelijzer. Met een contactgrill met uitneembare platen bak je pannenkoeken, donuts en cakes, hartjeswafels en gebak. De compatibele verwijderbare platen worden zelden meegeleverd, behalve bij de Tefal SW852 D Snack Collection contactgrill. Ze worden indien nodig apart aangeschaft. Een contactgrill met uitneembare platen is verkrijgbaar als 3-in-1 of 4-in-1 set. De uitneembare platen op een gietijzeren contactgrill zijn voorzien van een antiaanbaklaag zodat er niks aan kleeft. Het materiaal warmt snel op en geleidt de warmte goed. Ze zijn gemaakt van gegoten aluminium en kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Een keramische contactgrill heeft uitneembare platen van gegoten aluminium bekleed met keramiek. Het keramiek wordt op het gegoten aluminium gespoten. Keramiek wordt als krasbestendig en schokbestendig beschouwd en is bestand tegen slijtage. Bij het schoonmaken van de uitneembare platen hoeft u bij een keramische contactgrill minder voorzichtig te zijn dan bij een contactgrill met uitneembare platen met een antiaanbaklaag.